13.9 C
София
понеделник, 20 май 2024 г.

Защо Мис САЩ и Мис Тийн САЩ се отказаха от титлите си?

Мис САЩ 2023 Ноелия Войт и Мис Тийн САЩ 2023 Ума-София Сривастава се отказаха от титлите си в рамките на няколко дни една след друга през май 2024 г., което накара хората да се запитат какво е повлияло на решенията им.

Докато Войт заяви, че изборът ѝ е бил, за да защити психическото си здраве, Сривастава обясни, че е избрала да подаде оставка, защото „личните ѝ ценности вече не съвпадат напълно с посоката на организацията“.

Преди оставките на двете момичета друг служител на организацията „Мис САЩ“, директорът на социалните медии, подаде оставка от поста си. В изявлението си тя твърди, че организацията не подкрепя ролята ѝ и не предлага достатъчно уважение към носителките на титлата.

„Смятам, че начинът, по който сегашното ръководство говори за титулярите си, е непрофесионален и неподходящ“, пише тя в изявлението си в Инстаграм и добавя: „Отричам токсичността на работното място и всякакъв вид тормоз.“

След оставката на Войт организацията „Мис САЩ“ благодари на Войт за времето, прекарано в тази роля, и ѝ пожелава успех в изявление, получено от PEOPLE.

„Благополучието на нашите носителки на титлата е основен приоритет и ние разбираме необходимостта тя да даде приоритет на себе си в този момент. В момента преглеждаме плановете за прехвърляне на отговорностите на наследница и скоро ще обявим коронясването на новата „Мис САЩ“, се казва в изявлението.

През следващата седмица майките на Войт и Сривастава, Джаклин Войт и Барбара Сривастава, споделиха в предаването „Добро утро, Америка“ причините за оставките на дъщерите си.

„Искам да стане ясно, че не става въпрос за това какво могат да получат, за наградите… а за това как са били малтретирани, насилвани, тормозени и притискани в ъгъла. Работата на техните мечти се оказа кошмар“, твърди Барбара.

От това, което казаха, че подават оставка, до това как реагира организацията „Мис САЩ“, ето всичко, което трябва да знаете за причините, поради които кралиците на конкурса „Мис САЩ“ подават оставка.


Войт става Мис САЩ през септември 2023 г., след като влиза в историята като първата венецуелска американка, спечелила титлата Мис Юта. Тя три пъти заема второ място в щатския конкурс, преди най-накрая да спечели наградата.

„За всеки би било много лесно да стане първи подгласник три пъти и просто да си каже: „О, приключих. Не мога повече да правя това. Но при мен не беше така. Знаех, че трябва да продължа да се движа напред и да продължа да пробивам“, казва Войт пред PEOPLE през октомври 2023 г. През септември тя сбъдва мечтата си, когато е обявена за Мис САЩ.

„За мен е чест да бъда първата венецуелска американка, която ще носи титлата Мис Юта САЩ, и наистина очаквам с нетърпение да разчупя бариерите и да преодолея пропастта между общностите, като мога да говоря испански и да се свържа с голямото испаноезично население в Юта“, пише тя в Instagram през юли 2023 г.

Оттогава насам Войт изпълнява задълженията си на кралица на красотата, като участва в изказвания в Капитолия и работи с благотворителни организации. Нейната по-млада колежка, Сривастава, спечели титлата „Мис Тийн САЩ“ същия ден, като влезе в историята и като първата мексиканско-индийска жена и първата участничка от Ню Джърси, спечелила конкурса.

През май 2024 г. Сривастава разказва пред PEOPLE, че е била с наведени глави в подготовката си за изпитите за АП, докато е присъствала на благотворителна гала вечер.

Войт обяви оставката си през май 2024 г. с изявление, което публикува в своя Instagram. Тя обясни, че „нашето здраве е нашето богатство“, и посъветва последователите си „никога да не правят компромиси с физическото и психическото си благополучие“.

„В живота силно ценя значението на това да вземате решения, които се чувстват най-добре за вас и за вашето психично здраве. Пътуването ми като Мис САЩ беше невероятно значимо, като представих с гордост Юта, а по-късно и САЩ на Мис Вселена. За съжаление, взех много трудното решение да се откажа от титлата Мис САЩ 2023“, написа тя.

Въпреки че тя не уточни защо се оттегля, интернет зевзеци посочиха, че първата буква на всяко от изреченията в изявлението ѝ изписва „Мълча“, което накара хората да се запитат дали не крие тайно послание, по NBC.

Броени дни след оставката си Войт говори пред PEOPLE за решението си и надеждите си да продължи да се застъпва за психичното здраве и в бъдеще. „Наистина съм смазана и благодарна за подкрепата, която получих. Винаги ще бъда застъпник за осведомеността и подкрепата за психичното здраве“, каза тя.

„Така че фактът, че успях да хвърля светлина върху това и да бъда някой, към когото хората могат да гледат с надежда в този смисъл и да им дам да разберат, че ако нещо не е добро за теб, е нормално да се отдръпнеш от него, тогава съм благодарна, че съм този фар на светлината за хората“, казва тя.

Майката на Войт, Джаклин, сподели за GMA, че е разбрала, че нещо не е наред с дъщеря ѝ след инцидент по време на коледен парад.

„Видях, че Ноелия е толкова стресирана, и си казах: „Какво се е случило? А тя каза: „Мамо, качвай се в колата, качвай се в колата“. Когато се качих в колата, казах: „Какво стана? Защото знам, че мъжът е казал нещо, но не успях да го разбера“, спомня си Джаклин.

„Мъжът казал на Ноелия: „Харесваш ли стари мъже с пари?“. И накара Ноелия да се почувства много, много неудобно“, продължава с ужас майката.

От организацията „Мис САЩ“ заявиха пред ABC News: „Ние се ангажираме да насърчаваме здравословна, комуникативна и подкрепяща среда за всички участнички, носителки на щатски титли, носителки на национални титли и персонал.“

След инцидента Джаклин заяви, че думите на изпълнителния директор и президент на Мис САЩ Лейла Роуз са разочароващи и че според нея организацията не може да попречи на хората да казват разни неща на титулярките по време на изяви.

След двете оставки Мис Тийн САЩ се обърна към Мис Ню Йорк Тийн САЩ Стефани Скинър, подгласничка в конкурса, да поеме мантията – но тя отказа.

„Беше изключително трудно да взема това решение. Работих толкова много и пожертвах толкова много за целта да стана Мис Тийн САЩ и въпреки че тази титла беше моя мечта, вярвам, че едно нещо, от което никога няма да се откажа, е моят характер“, заключи Скинър.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img