4.9 C
София
сряда, 21 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Защо Путин започна кампания за узаконяване на руски имоти у нас

В последните няколко дни стана ясно, че Владимир Путин ще търси активи, които някога са принадлежали на бившата руска империя или са били собственост на Съветския съюз. Отпуснато е финансиране за установяване на имоти в чужбина и гарантиране, че правата на собственост на Русия са регистрирани.

В момента тече все по-голяма кампания за намиране и конфискация на руски имоти в страните членки на Европейския съюз. Има замразени активи за над 300 млрд. долара. Москва се опитва да докаже, че активите са нейна собственост и няма как да бъдат конфискувани, коментира пред Нова нюз бившият заместник-министър на външните работи Милен Керемедчиев.

Според него има вероятност целта да е продажба на руски имоти за облагодетелстване на определени кръгове около Путин.

По думите на Керемедчиев има огромни апетити към продажбата на руски имоти в България. „Москва се подготвя документално да защитава имотите си. Възможно е да предприеме стъпки и към български имоти в Русия”, каза той. И допълни, че страната ни също трябва да се подготви и да защити правата си при евентуален казус.

Припомняме, че в края на юни 2022 г. всички дипломати от Генералното консулство на Руската федерация в Русе бяха изгонени и трябваше да напуснат страната. От тогава досега сградата, която е общинска собственост, е необитаема.

Във вторник специална комисия е направила оглед и се оказа скандално състоянието, в което са оставили сградата.

Според Иван Анчев, доктор по национална сигурност и дългогодишен задграничен представител в САЩ, Канада и Мексико, инициативата на Путин има вътрешнополитически за Русия за характер. По думите му отдавна България е трябвало да поиска по категоричен начин българския държавен архив.

По отношение на влизането на страната ни в Шенген и коментарите, че срещу членството страната ни се е съгласила да приеме хиляди мигранти, Керемедчиев заяви, че това няма да се случи.

Той уточни, че е възможно датите за приемането на България в сухопътния Шенген и еврозоната да съвпаднат. „Не смятам, че 1 януари 2025г. ще е датата за влизане в еврозоната. А година след приемането ни в Шенген по въздух и вода можем да договорим и за членство по суша”, посочи той.

Според Анчев влизането на България в Шенген и еврозоната бележат невъзвратимостта на европейската интеграция на страната и затова привържениците на ответната теза се опитват да объркат хората.

По думите му, ако има развитие за сухопътния Шенген, това ще бъдат или последните месеци на 2024-та, или първите на 2025г. „Може това да се случи с приемането ни в еврозоната”, каза експертът.

Последни новини

- Реклама -