28.8 C
София
четвъртък, 20 юни 2024 г.

Здравният министър на Словакия: Състоянието на Фицо е стабилизирано, но остава сериозно


Състоянието на словашкия премиер Роберт Фицо е стабилизирано, но остава сериозно, съобщи след опита за покушение срещу него министърката на здравеопазването на страната Зузана Долинкова.

Тя поясни, че вчерашната двучасова операция за отстраняване на мъртви тъкани от множеството огнестрелни рани, която увеличи надеждите за неговото възстановяване, е „допринесла за положителната прогноза“ за Фицо.

Словашкият вицепремиер Роберт Калиняк каза на журналисти пред болницата, в която се лекува Фицо, че прехвърлянето му в столицата Братислава от малкото градче в района, където беше прострелян пет пъти от упор, няма да бъде извършено през следващите няколко дни. По думите на вицепремиера не е било необходимо официално да бъдат поемани функциите на министър-председателя.

На 15 май словашкият премиер Роберт Фицо бе прострелян с пет куршума след изнесено правителствено заседание в град Хандлова. Обвинение в опит за убийство беше повдигнато на задържания 71-годишен мъж. Става дума за писателя Юрай Цинтула от град Левице. 59-годишният Фицо пое поста през октомври, след като неговата центристка популистка партия Smer спечели общи избори. Това е четвъртият му мандат като министър-председател.

Днес нападателят се яви за първи път в съдебната зала в Пезинок, малък град недалече от столицата Братислава. Сградата на съда беше охранявана от маскирани полицаи, въоръжени с пушки. Медиите не бяха допуснати в съда, а журналистите бяха държани извън сградата.

Заподозреният беше поставен в предварителен арест от специален наказателен съд в град Пезинок, североизточно от Братислава. „Причината е опасения за потенциално бягство или, че престъпната му дейност може да продължи“, каза говорителят на съда Катарина Куджакова.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини