23.8 C
София
четвъртък, 25 юли 2024 г.
Категории:

Зеленски: Мирни преговори още утре, ако Русия напусне Украйна

„Важно е, че всички участници в тази среща на върха подкрепиха териториалната цялост на Украйна, защото без териториална цялост няма да има траен мир. Трите предизвикателства бяха подробно анализирани по време на първата среща на върха за мир. Що се отнася до преговорите, Русия може да започне преговори с нас още утре, без да чака нищо, ако се изтегли от нашата законна територия“, заяви украинският президент Володимир Зеленски.

Той акцентира върху основните точки и последствия от войната – ядрената безопасност, продоволствената сигурност и затворници и депортирани, включително хиляди, хиляди деца, отвлечени от Русия.

Война на Русия срещу Украйна продължава да причинява широкомащабно човешко страдание и унищожение и да създава рискове и кризи с глобални последици. Това се казва в заключителния текст на конференцията за мир в Украйна, която се проведе в Швейцария.

Десетки държави поеха ангажимент да подкрепят териториалната цялост на Украйна. Приет беше документ, в който за страданията и разрушенията, причинени от войната, се обвинява Русия. Няколко присъстващи държави, сред които Индия, Южна Африка и Саудитска Арабия, не го подписаха.

 

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини