- Реклама -

- Реклама -

16.8 C
София
вторник, 3 октомври 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Зеленски ни размаха пръст заради украинското зърно

Украйна призова България, Румъния, Словакия и Полша да вдигнат всички ограничения върху вноса на зърно от Киев. Според държавния глава Володимир Зеленски забраните пречат на неговата държава във войната срещу Русия.

За прекратяване на всякакви ограничения върху доставките на украинско зърно призова президентът Зеленски. Той отправи апела по време на виртуалното си участие в пленарната сесия на Осмата среща на върха на Инициативата “Три морета”, която се провежда в Букурещ, съобщи БТА.

„Това е брутална агресия срещу всички, срещу европейците. Последствията се усещат навсякъде. Украйна е против по-нататъшни ограничения върху нашия износ. Трябва да изнасяме, защото имаме нужда от средствата”, каза украинският президент. Той добави, че страната не бива да се превръща в икономическа мишена и отправи апел към премиерите на България, Словакия, Полша и Унгария.

“Моля партньорите и колегите от България, Полша, Унгария да вземат под внимание, че всякакъв вид ограничаване на украинския износ само увеличава страданията, причинени от руската агресия“, подчерта Зеленски. Той припомни, че основата на ЕС се гради върху свободната търговия и ненамесата на ниво свободна конкуренция.

“Европейските институции не трябва да умножават трудностите, пред които сме изправени. Украйна се бори за оцеляване, за нашите общи ценности. Това се случва както на сушата, така и във водата, но и във въздуха“, заключи Зеленски.

- Реклама -

Последни новини