24.8 C
София
четвъртък, 25 юли 2024 г.

Зеленски: Планът за край на войната ще е готов тази година

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Украйна ще реши кога да започне преговорите със страната агресор във войната – Руската федерация.

\Разбира се, Украйна ще реши. Но ако всичко зависеше само от Украйна, нямаше да има война. За съжаление, окупаторът е Русия. Путин искаше война. И засега той не желае да я прекрати“, подчерта Зеленски. Президентът отбеляза, че Украйна е поела инициативата и е избрала дипломатическия път. „Срещата на върха за мир премина. Сега работим по три подробни плана: енергетика, продоволствена сигурност и обмен (военнопленници и връщане на деца – бел. ред.). И съм сигурен, че ще решим тези въпроси. Най-малкото – ще подготвим подробен план. Това ще стане в близко бъдеще, ще разработим и подготвим и подробен план за всички останали точки от Формулата за мир, който ще бъде на масата пред всички наши партньори“, отбеляза Зеленски.

Припомняме, че диктаторът Владимир Путин не зачита териториалната цялост и суверенитета на Украйна. Русия не беше поканена на срещата за мир в Швейцария, където присъстваха близо 100 държави и международни организации, но и самата Москва отказва да е част от такъв форум. Участниците в срещата на върха се споразумяха за обща позиция по три точки – продоволствена сигурност, ядрена и енергийна сигурност и освобождаване на всички пленени и депортирани украинци, възрастни и деца, които са били отвлечени от Русия.

Това са три от десетте точки на Формулата за мир, която Зеленски представи през ноември 2022 г. по време на срещата на Г-20 в Индонезия. Работата по останалите точки ще продължи съвместно с международната общност в работните формати, определени на срещата на върха.

Зеленски отбеляза, че страната му увеличава производството на дронове, оборудване за електронна война и артилерия. „Защото трябва да сме силни на бойното поле. Ние не искахме да воюваме от самото начало. И сега никой не иска да се бие. Ние просто искаме мир. Но трябва да сме силни и затова развиваме нашето производство – за да бъдем силни“, каза той. По думите му – Русия не разбира нищо друго освен сила и не уважава никого освен силните. „Това са две паралелни неща – да бъдем силни на бойното поле и да разработим ясен план, подробен план, и той ще бъде готов тази година“, подчерта Зеленски.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини