„В първите трудни дни на войната ние се изправихме срещу подъл и силен враг. Стояхме заедно. Нашата битка продължава и днес, но се променя ежедневно. Задачите през 2022 г. бяха различни от тези през 2024 г. Следователно всеки трябва да се промени и да се адаптира към новите реалности. Трябва да победим заедно”, написа той в социалната мрежа.

Залужний: Само с технологии може да спечелим войната с Русия

Главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна описва срещата си с президента Зеленски като „важна и сериозна“, на която е взето решение за необходимостта от промяна на стратегиите.

Залужний благодари на всички, които са били около него, на екипа на Генералния щаб, на Министерството на отбраната и на президента Зеленски.

„Гордея се с всички във въоръжените сили на Украйна, които защитаваха и продължават да защитават бъдещето на нашите деца. Всички войници, сержанти и офицери. Прекланям глава пред всеки, който даде живота си за Украйна и за свободата на родината. Ние помним и ще отмъстим. Украинците определено ще спечелят“, написа още главнокомандващият.

Зеленски поиска всички замразени руски активи

Володимир Зеленски също публикува съобщение за срещата. „Благодарих на генерал Валерий Залужний за двете години, в които защитаваше Украйна. Обсъдихме от какъв вид обновление се нуждаят въоръжените сили на Украйна. Обсъдихме също така кой може да бъде в актуализираното ръководство на армията. Тази актуализация трябва да се направи точно сега“, написа той.

Президентът Зеленски отбелязва също така, че е поканил Залужний да продължи да е „част от отбора на Украйна“.