6.2 C
София
сряда, 28 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Земеделци блокираха пътя към границата с Гърция

Фермери, които считат, че представителите на браншовите организации, които участваха в преговорите с правителството, не са успели да защитят техните интереси, продължават с протестите. Те смятат, че дискусиите относно бъдещето на българското земеделие трябва да включат и бъдещия премиер Мария Габриел, както и да се проведат срещи в Народното събрание с политическите партии от управлението. Десетки земеделци и трактори блокират пътя към граничния пункт „Илинден-Ексохи“ край село Садово в района на Хаджидимово.

Пътят към границата с Гърция беше блокиран в 11.00 часа. Полиция охранява протеста. Уведомени са и граничните власти на „Илинден“-„Ексохи“, че до 13:00 часа преминаването ще бъде спряно.

Десетки земеделци, занимаващи се с картофопроизводство, месно и млечно животновъдство и овощарство, застанаха с трактори на пътния възел край село Садово. От граничните населени места в Гърция дойдоха техни колеги, за да ги подкрепят. Хората се чувстват предадени от големите в сектора.

„В преговорния процес трябваше да присъства и госпожа Мария Габриел, тъй като знаем, че тя ще е следващия министър-председател. Трябва разговорите да бъдат и с нея. Разговорите трябва да продължат от понеделник с политическите лидери на управляващите партии. Много важно е да постигнем консенсус. Трябва правителството да поеме курс в Брюксел ясно и категорично и да защити позицията си относно ревизия на „зелената сделка“. „Зелената сделка“ нанесе непоправими щети на земеделците. Цяла Европа стачкува. Някои страдат от либерализация на търговията от трети държави, други страдаме от този внос от Украйна, трети имат проблеми с веригите, ние – също и дъмпинговите цени, които смазват земеделските производители. Въпросът е, че оттук нататък много бързо трябва Брюксел да се преориентира“, обясни Тодор Джиков – председател на Асоциацията на картофопроизводителите.

Последни новини

- Реклама -