10.7 C
София
петък, 19 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Земетресението от 4 март 1977: 55 секунди, които не се забравят

Земетресението продължава 55 секунди, които не могат да бъдат забравени и до днес. В Свищов е традиция да се почита паметта на загиналите при бедствието, а тази година във връзка с 47-годишнината от трагедията беше представена книгата на кмета на града „Травматичната памет на Свищов“. Книгата е етноложко изследване, на базата на исторически сведения, факти, експертни становища и личните истории на хора, изгубили своя дом и близките си роднини при земетресението.

Вечерта на 4 март 1977 г. в Румъния е регистрирано земетресение с магнитуд 7,4 по скалата на Рихтер с епицентър в окръг Вранча, в Източните Карпати, на дълбочина 94 километра. То засяга сериозно и България. Земетресението продължава 55 секунди, а ударната вълна е усетена в почти целия балкански регион. В Румъния загиват 1578 души, от които 1424 в Букурещ. Броят на ранените достига 11 300 души, 32 900 сгради са силно разрушени или унищожени, а около 35 000 семейства остават без подслон. Икономическите загуби възлизат на близо 2 млрд. долара.

В България има пострадали сгради и инфраструктура в много крайдунавски градове, както и в други селища на страната, но най-засегнат е Свищов, където се срутват осеметажен блок и общежитието на химическия комбинат „Свилоза“ и загиват повече от 100 души. При спасителната акция в града са извадени живи под отломките 31 души.

Станалото у нас на 4 март в 21,24 ч. земетресение с епицентър в Румъния, засегна значително и нашата страна, особено Северна България и преди всичко редица крайдунавски градове.

Силата на земетресението по 12-степенната скала в някои райони като Свищов е била 8-ма степен, в Никопол и Русе – 7-ма степен, което предизвика разрушаването на жилищни, обществени и други постройки, на промишлени и селскостопански обекти, съоръжения и др.

В Свищов са загинали няколко цели семейства.

 

Източник: БТА

Последни новини

- Реклама -