- Реклама -

- Реклама -

12.8 C
София
събота, 2 декември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Жан-Батист Андреа взе „Гонкур“, а Неж Сино – „Фемин


Победителят Жан-Батист Андреа.

„Гонкур“ – най-престижната френска литературна награда, беше присъдена на френския писател Жан-Батист Андреа за „Бди над нея“ – история на любовта по времето на фашизма в Италия, предаде АФП.

Сред претендентите за приза бяха още Ерик Райнхард – сочен за фаворит със своя роман „Сара, Сюзан и писателят“, Гаспар Кьониг и Неж Сино.

52-годишният автор беше награден в 14-ия кръг – свидетелство за разногласията в журито на литературната награда, председателствано от Дидие Дьокоен, чийто глас се брои двойно. „Това е много емоционален момент, току-що избърсах сълзите си в таксито“, каза Жан-Батист Андреа, пристигайки в ресторант „Друан“, където наградата се връчва по традиция от повече от век. Само с четири романа зад гърба си, Андреа спечели най-престижното отличие за френска литература благодарение на обширната си творба, посветена на скулптурата и Италия – страната на баба му по бащина линия.

Романът разказва за Мимо, който е роден в бедност и чиракува при скулптор. Той се влюбва в наследницата Виола Орсини и пътува с нея през годините, докато Италия не попада в лапите на фашизма. Спечелването на „Гонкур“ гарантира значителни продажби през последните два месеца на годината, които са най-важни за книжарниците.

Въпреки че киното е първата му професия, Жан-Батист Андреа, който от малък се увлича по романите, иска да се занимава само с едно – да пише. Защо най-накрая да не напише романа, който таи в себе си? „Знаех как се пише сценарий, а не роман. Сценарият е ограничен, той е удобен, а в романа всичко е позволено“, казва той.

За нулев се смяташе шансът на единствената жена сред номинираните – Неж Сино, която спечели вчера наградата Фемина“ с романа си „Тъжен тигър“. Наградата „Фемина“ е учредена през 1904 г. като реакция срещу женомразството на „Гонкур“, чието връчване стартира година по-рано.

Наградата „Ренодо“  беше присъдена на Ан Скот за романа й „Наглите“. Творбата разказва за пристигането „насред нищото“ на Алекс, композиторка на филмова музика, която решава да напусне Париж, за да преоткрие себе си, желаейки да живее „другаде и сама“. Героинята е измислена двойничка на авторката, която напуска френската столица и заминава за Бретан, където живее понастоящем. Родена от майка руска фотографка и баща френски колекционер на изкуство, Ан Скот израства в Париж, преди да се премести в Лондон на 17-годишна възраст. Бъдещата писателка е била манекенка, барабанистка в пънк група и активна участничка в парижката ъндърграунд сцена.

Скот не беше фаворит за наградата „Ренодо“, за която се съревноваваха още Гаспар Кьониг с „Хумус“, Лилия Асен с „Панорама“ и Сорж Шаландон с „Разяреният“.

Източник: segabg.com

- Реклама -

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -