23.8 C
София
събота, 20 юли 2024 г.

Жана Яковлева: Стефан Данаилов носеше една скорост в повече


Тридневният Празник на българското кино в Рим отново събира родни и международни звезди на седмото изкуство в „Каза дел чинема“ в прочутия парк „Боргезе“. Сред публиката през последните години идват и много италианци, за да видят най-новите игрални, документални и анимационни продукции. Събитието е организирано за първи път преди 17 години от Жана Яковлева от името на българо-италианската асоциация „Феникс“. В афиша тази година са включени „Диада“ на Яна Титова, „Христо завинаги“ и „Чапа среща Фелини“ на Георги Тошев, „Майка“ на Зорница София, „Ваймар експрес“ на Милена Фучеджиева, а финалът е с „Уроците на Блага“ на Стефан Командарев.

– Когато на престижния кинофестивал в Рим през 2023-а обявиха, че „Уроците на Блага“ взима голямата награда на журито, вие избухнахте в сълзи. Умеем ли да се радваме на успехите на другите, госпожо Яковлева?
– Може би през годините в Италия съм придобила различна чувствителност към всичко, свързано с България. Всеки успех на сънародник ме кара да плача – особено когато признанието е в изкуството. Колкото и патетично да звучи, го приемам като свой, докосва сърцето ми, кара ме да се гордея, дори когато се отнася за хора, които въобще не познавам, примерно в спорта или в науката. Прави ме малко по-удовлетворена, че светът говори за страната ми, за културата й. Вероятно защото съм сравнително далеч от България, оценявам стойностите в друг дискурс. Жалко, че не ни е заложено да сме щастливи от чуждия триумф с името на България.

Прочетете още на сайта за изкуство bgart.bg

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини