14.2 C
София
събота, 13 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Желязков остава верен на Украйна: Ще ви помагаме, колкото е необходимо

Продължава визитата на председателя на Народното събрание Росен Желязков във Виена. Той участва в Деветата конференция на председатели на парламенти в рамките на Стратегията на ЕС за региона на река Дунав (EUSDR).

Форумът е организиран от австрийското председателство на Дунавската стратегия и започна вчера. Росен Желязков ще участва в панела, посветен на сигурността в региона, а другите основни теми са „Образование за демокрация“ и „Дунавският регион като културно, природно и научно пространство“. След това в австрийския парламент ще бъде открита и изложба, посветена на Дунавския регион.

Конференцията ще бъде открита от председателите на Националния съвет на Австрия Волфганг Соботка и на Федералния съвет Маргит Гол.

Вчера Желязков се срещна с председателя на Върховната Рада на Украйна Руслан Стефанчук, който също е във Виена за участие в конференцията. Пред него Желязков заяви, че новата вълна от нападения на Русия спрямо Украйна поставя отново на дневен ред въпроса за засилване на натиска на международната общност за изпълнение на поетите международни задължения. Пред Стефанчук председателят на Народното събрание заяви, че България не признава изборите за президент на Русия на територията на Украйна, а и че страната ни ще продължи да оказва последователна подкрепа на Украйна, колкото е необходимо.

Двустранна среща Желязков проведе и с председателя на Националния съвет на Австрия Волфганг Соботка. Пред него Желязков посочи, че основна цел на България остава премахването и на сухопътния граничен контрол в рамките на Шенгенското пространство възможно най-скоро в рамките на настоящата година.

Източник: БНТ

Последни новини

- Реклама -