14.6 C
София
понеделник, 27 май 2024 г.

Жена ще командва военноморска база в Германия

За първи път жена поема ръководството на германска военноморска база, предаде ДПА. „Това е завръщане в дом, който ми е любим, в познати за мен води“, заяви новият командир на ескадра миночистачи Инка фон Путкамер във военноморската база в северния град Кил.

Заедно с още една военнослужеща тя е първата жена, която става командир във военноморските сили. В Кил тя е била командир на миночистача „Хомбург“ и заместник-командир на ескадра миночистачи. Родена във Вилхелмсхафен, 41-годишната жена иска да бъде пример за подражание. „Въоръжените сили предлагат на мен и съпруга ми възможността да заемаме ръководни длъжности и да можем да съчетаем това със семейния живот“, каза тя.

„Без съмнение, това е стресиращо и изисква много организация и предварително планиране, но е възможно“, изтъкна Фон Путкамер.
Тя би искала смяната на командния състав да бъде съпроводена с посланието, че въоръжените сили на Германия дават възможност на жените да заемат такива позиции.

Ескадрата включва 10 кораба за търсене и обезвреждане на мини. Неотдавна моряците откриха 1,8-тонна британска мина по време на учение в Килския фиорд. Според полицейски доклади това е най-голямата неексплодирала бомба от Втората световна война, намирана някога в провинция Шлезвиг-Холщайн.

Източник: БТА

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img