12.9 C
София
сряда, 29 май 2024 г.

Женски бой се задава вляво, този път за стола на Иван Таков

В неделя градският съвет на БСП – София ще си избира нов председател. Иван Таков обаче е с прекратени правомощия и не може да се кандидатира за поста по устав една година. За стола му ще се състезават представители на двата лагера в партията – хората на лидера Корнелия Нинова и на опозицията й.

Разпознаваемите номинирани привърженици на „Позитано“ 20 са зам.-шефът на червената парламентарна група Георги Свиленски, депутатът Христо Проданов, Анна Янева – която бе лидер на най-голямата червена структура след Румен Овчаров, после стана зам.-министър на икономиката и отстъпи мястото на „Леге“ 10 на Калоян Паргов.

Фаворит на националното ръководство е Диана Тонова – тя бе кандидат на групата социалистите в Столичния общински съвет 7 пъти, когато обаче колегите й подкрепиха Цветомир Петров от ПП-ДБ-СС на осмия път, Тонова не участва в гласуването. Именно то доведе до наказанието на Таков и конфликта между останалите общински съветници и централата на „Позитано“ 20. Сред верните на Нинова е и Борис Цветков, бивш депутат и общински съветник, както и кандидат за кмет на район „Искър“.

В лагера на противниците на Нинова номинирани са Калоян Паргов, който още не е обявил дали ще се бори за лидер на БСП-София отново, заместникът на Таков в СОС Иван Пешев, дългогодишният общински съветник Милка Христова и бившият депутат Жельо Бойчев.

Най-вероятно битката ще е между Диана Тонова и Милка Христова, твърдят източниците на OFFNews от „Позитано“ 20. Христова сега е адвокат на Ваня Григорова по делото, с което тя оспорва кметските избори в София.

На вота обаче Григорова ще се явява заедно с Мая Манолова, а д-р Цветеслава Гълъбова – шеф на психиатрията в Курило, размаха пръст и на двете, заради отделянето им от Левицата.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img