35.8 C
София
сряда, 17 юли 2024 г.

Змия ухапа мъж, тръгнал рано за гъби извън Благоевград

Пореден случай на ухапан от змия. Мъж от Благоевград е настанен тази сутрин в реанимацията на многопрофилната болница в областния град след ухапване от змия, предаде БГНЕС.

47-годишният В.А. тръгнал за гъби по баирите над квартал „Еленово“ в ранни доби. Малко преди 07.00 часа е ухапан от змия по ръката. Настанен е в Отделението по анестезиология, реанимация и интензивно лечение (ОАРИЛ) за наблюдение.

Припомняме, че това е втори случай на ухапване от змия в Благоевград. Само преди десетина дни 20-годишна жена бе ухапана от змия в Кресна, но по крака.

Симптомите при ухапване от змия се изразяват в незабавната поява на пареща болка в ухапаното място,което може да се последва от световъртеж, гадене и пребледняване. Ухапването може да повлияе и на кръвното налягане, пулса и нервната система, като предизвика жажда, главоболие, завален говор и раздвоено виждане. Винаги се старайте да запомните цвета и окраската на змията, която ви е ухапала, в случай че се нуждаете от специална противоотрова.

Обикновено когато ухапването е на отровна змия, по жертвата може да бъдат намерени една или две точкови рани, неотровните по-често оставят следи от множество ухапвания. Желателно е да се разбере дали е имало ухапване от наистина отровна змия. Ако змията е била убита, трябва да бъде взета в спешното отделение с ухапания, за да се определи вида.

Змийската отрова хиалуронидаза е ензим, който унищожава околните тъкани и колкото по-висока е концентрацията му в полето на действие, толкова по-изразен ще бъде ефектът. Когато се прилага затягане на колан, количеството на разпределение на отровата е изкуствено ограничено и разрушителният му потенциал се увеличава.

 

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини