- Реклама -

- Реклама -

10.8 C
София
петък, 1 декември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Значително увеличават заплатите на асистентите

Министърът на образованието проф. Галин Цоков

Заплатите на асистентите в държавните университети се увеличават с по 310 лева със задна дата – от 1 август.

Това се договориха министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков и представители на синдикалните организации във висшето образование на среща в МОН. Те постигнаха съгласие за разпределянето на предвидените със Закона за държавния бюджет за 2023г. средства за увеличението на заплатите на университетските преподаватели.

До края на седмицата средствата ще бъдат преведени на университетите. Те са в размер на 16 млн. лв. и се предоставят на 33 държавни висши училища, в които преподават общо 12 436 преподаватели, от които 2 401 са асистенти. С тези средства се обезпечава и 20% увеличение на минималната заплата за най-ниската академична длъжност в държавните висши училища – асистент. Така асистентската заплата нараства от 1500 на 1810 лв., смятано от 1 август 2023г.

През 2022г. заплатите на асистентите са повишени с 200 лева (от 1300 на 1500 лева) при по-голям финансов ресурс от 20 мил лева.

Очаква се с повишението на възнагражденията да се насърчат повече млади хора да участват в конкурси за преподаватели, което от своя страна да доведе до обновяване и развитие на академичния състав.

 

Снимка БГНЕС

- Реклама -

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -