5.6 C
София
понеделник, 22 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Знакови бягства от екипа на Байдън – от Теодор ЦЕКОВ


Теодор ЦЕКОВ

Емблематични фигури напускат дискретно президентската администрация на Джо Байдън. Решенията на „климатичния цар“ Джон Кери и вездесъщия дипломат Виктория Нюланд се представят като лични, което ограничава обясненията с неуспехи в съответните ресори.

Особено злободневен е случаят с Нюланд – острие на американските интереси в Украйна. Постът заместник на държавния секретар по политическите въпроси се води четвърти по ранг във външното министерство. На практика обаче Нюланд е второто най-знаково лице след шефа Антъни Блинкен, с 35-годишен стаж в международните дела. Тя започва кариерата си от Азия, сетне следи от Монголия разпада на Съветския съюз и в периода 1991–1993 работи в посолството в Москва. После отговаря за Русия, бившите републики, ядреното им разоръжаване и разширяването на НАТО, процесите в Кавказ и Югославия. В началото на този век е представител на САЩ в НАТО и убеждава съюзниците, че атентатите от 11 септември 2001 са нападение, т.е. да подкрепят операциите в Афганистан и Ирак.

Нюланд се развихря при президента Барак Обама, след като през есента на 2013 става асистент на държавния секретар Джон Кери по Европа и Евразия. Редовно посещава Майдана в Киев, довел до смяна на президента през 2014. Тогава тя предизвика скандал, след като в записан разговор с американския посланик в Украйна Джефри Паят изстреля репликата „Майната му на Европейския съюз“ (Fuck the EU).
Според руснаците Нюланд дирижира държавния преврат и последвалото въоръжаване на Украйна. Блинкен прощално написа, че нейната дейност в Украйна ще влезе в учебниците: „Работата при шест президенти и десет държавни секретари снабди Ториа с енциклопедични знания и несравним капацитет да използва всички инструменти на американската дипломация за прокарване на интереси и ценности. В последните три години Ториа ръководеше департамента във всичко – от комплексните кризи в Сахел, Хаити и Близкия изток до разширяване и засилване на американските алианси и партньорства в Европа и Индопасифика. Но лидерството на Ториа в Украйна е това, което дипломатите и студентите ще изучават години наред. Незаменими бяха нейните усилия да възпре инвазията на Путин, да събере глобална коалиция за гарантиране на стратегическия му провал и да помогне Украйна да се доближи до деня, в който ще може да се изправи на крака – в демократичен, икономически и военен план“.
Известна като „ястреб“ (войнолюбец), Нюланд си тръгва тихо, но причината е публична тайна. Тя очаквала да наследи Уенди Шърман като заместник държавен секретар, но Байдън избрал Кърт Кембъл – експерт по Китай. Мария Захарова от руското външно министерство добавя: „Те няма да обявят причината, но е просто – провалът на антируския курс на администрацията на Байдън. Русофобията, предлагана от Нюланд като главна концепция на външната политика на САЩ, завлича демократите към дъното като камък“.

Хелън Андрюс от The American Conservative пише, че Нюланд е заслужавала да напусне позорно, а не по свое желание: „Повече от три десетилетия тя тласкаше американската външна политика в неоконсервативна посока и сееше нестабилност по света. Нюланд работи до последно. Беше в Киев миналия месец, дни преди Зеленски да уволни своя главнокомандващ, вероятно с нейно нареждане или одобрение. Дори гледайки към изхода, тя остана ангажирана с нашата прокси война срещу Русия, която е нейно отроче от революцията на Майдана през 2014, че и преди това. Връщането на Нюланд от Байдън беше знак, че ястребите отново поемат контрола след 4 години изгнание при Тръмп. Напускането вероятно няма да промени курса, но поне военната партия ще трябва да преследва деструктивната си политика без своя най-отдаден и индоктриниран поборник“.

Байдън създаде за Джон Кери поста специален представител на президента по въпросите за климата. 80-годишният член на богатата фамилия Форбс е сред най-известните лица на Демократическата партия, три десетилетия сенатор и член на комитета по международни отношения, победен от Джордж Буш в президентските избори през 2004, но издигнат до държавен секретар от Обама през 2013 г. Посвети се на екологичните проблеми и имаше основна роля за Парижкото споразумение по климата 2015 г.

Функциите на Кери поема настоящият старши съветник в Белия дом Джон Подеста. Дълго време Джон моделираше либералната политика от кабинетите на Клинтън и Обама, а брат му Тони беше лобист на държави, корпорации и организатор на дарителски кампании за демократите. Влиянието им спадна, след като Джон оглави президентската кампания на Хилари Клинтън за изборите през 2016, а Тони стана разследван за лобизъм в полза на украинска група, свързана с проруския президент Янукович.

Кери обещава да остане верен на каузата – ще убеждава корпорации да финансират „зеления“ преход. Не разкрива защо си тръгва, но екип „Байдън“ изостана от графика за намаляване на вредните емисии с 50% до 2030 г. При завръщане в Белия дом Доналд Тръмп ще стимулира добива на нефт, газ, въглища и може да отмени субсидии за „зелени“ проекти.

Байдън изостава за изборите през ноември. Одобрението към него спадна от 57% през 2021 до 38% сега. Избирателите не вярват на афишираните успехи с отваряне на милиони работни места. Едва 18% усещат полза и 43% се чувстват наранени от политиките на президента. 70% са „много разтревожени“ от цените на храна, стоки и жилища, 51% – от стойността на бензин и енергия. Правителството се справя зле с мигрантския проблем според 80% от американците.

Последни новини

- Реклама -