5 C
София
сряда, 21 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Зукърбърг използва снимки и информация на хора в социалните мрежи

Собственикът на Американския технологичен гигант Meta Марк Зукърбърг използва вашите снимки и информация във Facebook и Instagram, за да обучава своя изкуствен интелект, пише сайтът на френската телевизия Бе Еф Ем Те Ве. Качената от вас информация в социалните мрежи ще захрани ново поколение изкуствен интелект.

Той използва стотици хиляди публикации в акаунтите на потребителите на социалните мрежи Facebook и Instagram, които са на разположение всеки ден, за да обучава своя „езиков“ изкуствен интелект, допълва медията. Това призна неотдавна самият Марк Зукърбърг.

Той приветства това, че Meta може да събира голямо количество данни от потребителите, за да обучава изкуствения си интелект.

„Във Facebook и в Instagram има стотици хиляди снимки и видеа, споделяни публично. Смятаме, че това е повече отколкото базата данни „Комън кроул“. В сметките включваме и големия брой коментари, които потребителите публикуват онлайн в нашите различни платформи“, сподели Зукърбърк на 1 февруари по време на конференция, на която той представи резултатите на компанията си пред инвеститори.

През февруари миналата година Facebook представи своя езиков изкуствен интелект Llama 2, който да е конкуренция на ChatGPT. Средството е достъпно безплатно в интернет. За обучението му, както и за обучението на ChatGPT или Google Bard, се използват милиони публични или частни данни, което породи полемики, свързани с авторското право и правото на личен живот, посочва френската медия.

Компанията Meta в действителност не действа тайно при обучението на изкуствения интелект. Още през септември тя обяви, че използва съдържание, споделяно публично, за да го обучава, като изключва публикациите от частни акаунти. Тя също така увери, че не използва частните разговори на потребителите си.

„Опитахме се да изключим от играта данни, които са свързани с интимния живот на потребителите“, заяви Ник Клег, ръководител на отдела за глобални въпроси към Meta. Той добави, че голяма част от използваните данни идват от публични акаунти. Което обаче не изключва използването на лични, отбелязва френската медия.

Тази практика не е присъща само за Meta. За да обучи изкуствения си интелект Grok, Илон Мъск черпи данни от X (Туитър). Но Meta с няколко милиарда активни потребители в платформите си разполага с колосално количество лични данни, отбелязва медията.

 

Последни новини

- Реклама -