5 C
София
сряда, 21 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Звезда от „Междузвездни войни“ съди Disney

Актриса от „Междузвездни войни“, подкрепена от компанията X на Илон Мъск, съди Disney за уволнението ѝ. Тя беше освободена заради подстрекателски публикации в социалните мрежи за Холокоста, пандемията и правата на транссексуалните.

На 6 февруари Джина Карано, която до 2021 г. имаше главна роля в популярния сериал на Disney+ „Мандалорианецът“, подаде иск с претенции за неправомерно уволнение. В иска се казва, че Карано е изразявала лични политически възгледи, но е била преследвана от „крайно прогресивна“ онлайн тълпа. Твърди се още, че действията и коментарите на Disney са навредили на репутацията ѝ и на способността ѝ да си намери работа в бъдеще.

„Днес е важен ден за мен. Подавам съдебен иск срещу @lucasfilm&@Disney“, написа тя в X, бивш Twitter. Съдебното дело се финансира от X. Това потвърди говорител на компанията.

Карано беше уволнена от Дисни за това, което компанията тогава нарече „отвратителни и неприемливи“ публикации в социалните медии, „очернящи хората въз основа на тяхната културна и религиозна идентичност“.

Пример за подобен пост е публикация, която сравнява това да си консерватор в Съединените щати с това да си евреин в нацистка Германия. „Нацистките войници можеха лесно да обкръжат хиляди евреи, защото правителството първо накара собствените им съседи да ги мразят само за това, че са евреи. С какво това е по-различно от това да мразиш някого заради политическите му възгледи?“, пише Джина Карано.

Карано си навлече и гнева на членове на транссексуалната общност за това, че в профила си в Twitter е добавила като предпочитани местоимения „boop/bop/beep“. Тя заяви, че „никога не е използвала агресивен език“, а е споделяла „провокиращи мисълта“ публикации с „уважение и понякога с чувство за ирония“.

Карано заяви, че с нея се е свързал адвокат от X, който е предложил да се заеме с нейния случай, след като тя публично е отговорила на отвореното предложение на Мъск да помогне на всеки, който е уволнен, след като е използвал X, за да упражнява свободата на словото.

Последни новини

- Реклама -