- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
сряда, 30 ноември 2022 г.
3.4 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Акад. Георги Марков: Кирил Петков може да стане предател като Георги Димитров

Избрано

Георги Марков е роден в Пловдив през 1946 г. в семейството на военния инженер от Военновъздушните сили Георги Марков. Дядо му е загинал през 1916 г. на 34-годишна възраст на фронта по време на Първата световна война, което определя интересите на бъдещия учен. Завършва история в СУ „Св. Климент Охридски“. Специализира в Института за европейска история в Майнц, Германия. Професор, доктор на историческите науки, академик от 2008 г. От 1993 г. до началото на 2012 г. е директор на Института по история при БАН. Автор на повече от 20 книги и учебници, десетки студии и монографии.

-Акад. Марков, с други известни историци и общественици обявихте създаването на „Общобългарски комитет за защита на националния интерес в Северна Македония“. Заявихте, че сте изключително притеснени от думите на премиера Кирил Петков, че България трябва да е гарант за влизането на Северна Македония и Албания в ЕС. Опитвате се да предотвратите това ли?

-Правителството според мен върви в грешна посока. Говоря най-вече за министър-председателя, който още в самото начало хукна в Скопие, а би трябвало те да дойдат в София, защото нали те искат да влязат в ЕС. Кирил Петков явно не е много запознат с историята и може би като млади хора тях не ги интересува толкова тя, а главно бизнесът, парите, инвестициите, инфраструктурата. Това само по себе си е добре, но не можем да загърбим историята си за сметка на бъдещето. В Скопие трябва да престанат с тази омраза срещу себе си, защото те са бивши българи в кавички, аз така ги наричам. Това тяхното е някаква патология. Трябва да разберат, че историята не може да се променя, да се фалшифицира, а ние не трябва да ставаме съучастници в кражбата на българската история. Разбирам, че премиера го натискат от САЩ и ЕС, но тях не ги интересува нашето минало, те си гледат големите сметки, голямата политика.

– Макар че Външно министерство заяви, че позицията на България остава същата, някои коалиционни партньори, особено „Има такъв народ“, се съмняват, че Петков може да вдигне ветото за започване на преговори със Северна Македония. Смятате ли, че той наистина би рискувал падането на кабинета и какви ще са последиците?

– Не вярвам да рискува, защото наистина коалицията ще се разцепи, освен ИТН и БСП са твърдо против. А и ако направи това национално предателство, аз не знам къде ще отиде. Той направо ще бъде новият Георги Димитров с неговото предателство през 1946 г. (Македония и македонската нация са създадени с решение на Коминтерна след договорка между Сталин, Димитров и Тито, а костите на Гоце Делчев са предадени доброволно на Скопие, б.а.). Като историк предупреждавам тези политици да не подражават на Димитров, чийто мавзолей разрушихме, защото историята ще осъди и тях. И дано поне някоя от секретарките в Министерския съвет да прочете това. Защото тук не става въпрос за управител на БНБ и други спорни въпроси, а за обществено мнение, което в огромната си част е против. И как не, само като видите площада в Скопие с онези огромни кичозни статути, Гоце Делчев на кон, та той няма нито една снимка на кон, ама според тях така бил в планината. Така че рискуват тези младежи, които ни управляват, а трябва много да се внимава. Министър-председателят обаче е в други измерения – Харвард, Канада, световна политика, здрависва се с Байдън, трябваше направо да го разцелува като Тодор Живков. Това с авиолинията София-Скопие е смешно. Такава имаше до 2009 година, но нямаше пътници. И сега нарочно не правят магистрала, има само към Белград и Солун.

-Не е ли обаче своеобразен капан въпросът с признаването и вписването на българско малцинство в конституцията на съседката ни, защото така автоматично признаваме, че останалите са небългарско мнозинство и губим общата си история? 

-Аз съм против да бъде вписвано такова малцинство. Българите във Вардарска Македония винаги са били мнозинство, просто им промиха мозъците и им смениха националното съзнание за няколко десетилетия. А и нали утре ОМО „Илинден“ пак ще плъзне и ще искат македонско малцинство в Пиринска Македония, не бива да се отстъпва, ние сме отстъпвали много вече. Аз разбирам македонизма, защото след войната наистина са били подложени на терор, хиляди са били изтрепани – учители, свещеници, имало е бежанци. И те вземат македонизма като щит, но се надявах, че след разпадането на Титославия (Югославия, б.а.) титовизмът ще умре, но той остана в Македония – там все още има булеварди, паметници на Тито, който реално е неин баща. Такива няма в Белград, Загреб, Любляна.

-Не изглежда ли невъзможно спорният исторически въпрос между България и Северна Македония никога да не намери истинско разрешение?

– Тяхната история до края на Втората световна война е българска история, а те отричат, била македонска. Дори братя Миладинови били македонци. Издават македонски народни песни, които доказано исторически са български. Преди два месеца издадохме първия том на книгата „България и Македония – история и политика“, изпратих я и на премиера, и на президента, и в други институции. Но се съмнявам, че министър-председателят я е прочел. Румен Радев сигурно го е направил, той чете исторически книги, имам преки наблюдения. Трябва обаче и Кирил Петков да чете история. И такива книги трябва да се издават и на чужди езици, докато македонските медии си измислят и бълват глупости, а за историците им да не говорим, те са професионални фалшификатори. Това не може да се приеме, значи да се откажем от нашето минало. А ако те не приемат това, значи историческият въпрос остава неразрешим.

-Наскоро при официалното преброяване в Северна Македония беше обявено, че в страната има точно… 3504 българи. Смятате ли това за груба демонстрация от страна на властите в Скопие, с които иначе имаме договор за добросъседство?

– Това е провокация, направо подигравка! В Македония има около 120 000 души с български произход. Но не им дават да се обявят като българи, защото вече не могат да ги пращат по концлагери. Каква Европа тогава? Ако не признаят историята, да си стоят оттатък ЕС. Няма как те да се пишат македонци, но историята е българска. Много сме го променяли това минало, но историята не е слугиня на политиката, не може да се политизира. Политиците идват и си отиват, а историята остава.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини