13.8 C
София
петък, 19 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Асен Василев „открехна завесата“ за преговорите и мандата

Работи се за реализиране на първия мандат. Това заяви министърът на финансите Асен Василев. По думите му преговорите между ПП-ДБ и ГЕРБ продължават, предава БНТ. Той отказа да коментира ясни ли са имената на бъдещите министри и дали той остава начело на Министерството на финансите.

По повод вчерашните критики от Международния валутен фонд за лоша събираемост и нуждата от премахване на 10% плосък данък и въвеждането на прогресивен заяви, че от 20 години МВФ настоява за вдигане на данъците. Не се съгласи и с препоръката за възстановяване на 20 на сто ДДС с аргумента, че където е нужно, ставката е възстановена.

Според Асен Василев е реалистично 2025 година България да влезе в еврозоната, но не се ангажира с датата 1 януари. Обясни, че зависи от критерия за инфлацията, който в момента покрива Маастрихт.

Продължават поредни спорове между преговорните екипи как точно да се нарича споразумението. ПП-ДБ упорито избягвали формулировката коалиционно, не искали и да е за съвместно управление.

Нерешен все още бил и въпросът дали в регулаторите могат да влизат политически лица. От ПП-ДБ настоявали да няма такива. Вече имали и списъци с “експерти”, които били готови да предлагат за шефове и членове в регулаторите. Повечето от хората във въпросните списъци били от НПО-та, свързани с ПП-ДБ, както и имена, дадени от спонсорите на коалицията.

Депутати обясниха, че Асен Василев казал, че ще дадат двама-трима министри на ГЕРБ “за цвят”. Твърдял, че и в момента ГЕРБ имат петима министри – външен, на образованието, на културата, на вътрешните работи, на е-управлението. С още трима в добавка на практика щели да получат почти 50 на сто от постовете в кабинета, според Василев.

Последни новини

- Реклама -