18.8 C
София
вторник, 28 май 2024 г.

Бившият съдия Румяна Ченалова осъди прокуратурата за 20 хиляди

Снимка: Нова телевизия

Бившият съдия Румяна Ченалова осъди прокуратурата за 20 хиляди лева, съобщи lex.bg. Решението е на апелативния съд в София и не е окончателно. Втората инстанция обаче е увеличила пет пъти обезщението.

Ченалова бе съдия в Софийски градски съд и минаваше за приближена на някогашната предсеателка Владимира Янева. През 2015 г. се появиха записи от техни разговори, в които обсъждаше задкулисието в съдебната власт и държавното управление. По-късно бившият премиер Бойко Борисов, чието име също се споменаваше, нарече съдиите „двете каки“.

Проблемите на Ченалова с прокуратурата започнаха след като през 2014 г. тогавашният френски посланик у нас Ксавие Лапер дьо Кабан обяви, че в българската съдебна система има „гнили ябълки“. По онова време съдийката гледаше дело за несъстоятелността на дъщерни фирми на френската компания „Белведере“, а дипломатът се усъмни, че се прави опит за приватизация на дружествата с помощта на съда. Прокуратурата повдигна обвинения на Ченалова, но те бяха свързани с друго търговско дело. Освен това тя бе обвинена и за това, че е забавила протест на прокуратурата по делото за двойното убийство при дискотека „Соло“. Ченалова бе изцяло оправдана по обвинението за делото „Соло„. Тя бе призната за виновна за поправка на съдебен протокол по друг процес, но това бе сметнато маловажен случай.

Бившата съдийка заведе дело срещу прокуратурата за 200 хил. лв. На първа инстанция градският съд й присъди 4 хиляди лева, а сега апелативният увеличи сумата на 20 хиляди.

Преди три години Ченалова бе кандидат-депутат на партия „Възраждане“.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img