15.8 C
София
сряда, 29 май 2024 г.

В Нидерландия разследват българи за измами със социални помощи

Службата за фискални разследвания (FIOD) на Нидерландия провежда наказателно разследване по нови сигнали за организирани измами с обезщетения от България. 

Службата за допълнителни обезщетения, която е част от Министерството на финансите, напоследък е получила „няколко сигнала за възможни организирани злоупотреби с обезщетения“. Става дума за хора, които фалшиво се регистрират в Основната система на лицата като пребиваващи в Нидерландия, само за да подадат фалшиво заявление за обезщетения онлайн с помощта на DigiD (система за регистрация). Това включва и измами с адреси и самоличност.

Един от сигналите е свързан с потенциално необосновани заявления с почти две хиляди уникални номера за обслужване на граждани. Става въпрос за кандидатстване за обезщетения „с множество DigiD от определени IP адреси“.

Освен това министерството е получило сигнали, че се използват „посредници“ за неправомерно кандидатстване за помощи. По чуждо нареждане тези лица се регистрират и кандидатстват за обезщетения в Нидерландия, като приходите отиват при поръчителя. Друг сигнал е включвал „споделяне на пътни карти в социалните медии за начините за неправомерно кандидатстване за обезщетения, докато гражданите не пребивават в Нидерландия. Две общини са докладвали на министерството за неправилни вписвания в основната регистрация и съмнения за фалшиви договори за наем.
Според говорител на държавния секретар на Нидерландия предполагаемите измами са се случили конкретно с молби за помощи за отглеждане на деца и за наеми. Първият сигнал за измама е от октомври 2022 г., а последният – от януари тази година. Оттогава обезщетенията на засегнатите кандидати са спрени, въпреки че те са получили авансови плащания.
Какви сума са изплатени неправомерно и колко са заподозрените, говорителят не е посочил заради продължаващото наказателно разследване. По тази причина и FIOD не дава допълнителни коментари.

Припомняме, че този месец стана ясно, че българи са прибрали над 50 млн. паунда от данъкоплатците във Великобритания, а медиите определиха случая като „най-голямата измама с обезщетения в Обединеното кралство“.

Източник: NRC

Снимка: binnenlandsbestuur.nl

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img