30.8 C
София
неделя, 14 юли 2024 г.

Бойко Борисов: Само първите три партии могат да сформират правителство

След като Народното събрание не успя да избере председател на Народното събрание лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви пред журналисти, че само първите три партии могат да сформират правителство. Той припомни, че ГЕРБ не са преговаряли с ДПС. „В коалиционния кабинет с ПП-ДБ Кирил Петков водеше разговорите с Делян Пеевски“.

Рая Назарян не беше избрана за председател на 50-ото Народно събрание

„Никой от депутатите не си е взел поука. Успехите, които иска Денков да си припише не са повече от нашите. Лесно му беше да е избран за премиер, защото ГЕРБ го подкрепяше, сега има безотговорна ПП, които искат да хвърлят държавата в хаос“, заяви Борисов.

„Със своите корупционни тежести в последните месеци ПП имат 22 депутати, ГЕРБ 68, което прави три пъти повече“, коментира Борисов.

Тома Биков постави ултиматум – подкрепа за правителството или нови избори

Не е правилен принципът, а принципът е най-голямата партия получава председател на НС, уточни той. Да бъдем отговорни, всички виждат как летим към следващите избори. Няма отговорни партии, посочи Борисов. Ние само с ДПС не можем да направим коалиция. Без широк формат не можем да направим коалиция. Правителство на споделена отговорност с повече партии има как да се направи.

Според него има смисъл първите три политически партии да управляват – ГЕРБ-СДС, ДПС и ПП-ДБ.

Няма да направим крачка назад за Рая Назарян.  Най-голямата партия предлага и неин трябва да бъде председателят на НС, такава е и традицията. Всички виждат как летим към нови избори, защото няма отговорни партии. Ние само с ДПС не можем да направим коалиция. Точка. Без широк формат не можем да направим коалиция. Правителство на споделена отговорност с всички партии може да се направи, призова Борисов.

Внимателно слушах изказванията на политическите партии и има доста противоречия, посочи той. Денков казва, че първата политическа сила носи цялата отговорност. По-малките партии казват, че сме равни. И те са прави. Нито един не си е извел поуки. И ако Денков имаше малко повече чувство за самокритика, щеше да знае, че първо, успехите, които иска да си препише, са направени повече от нас, тъй като сме по-голяма партия. И той беше лесно да бъде избран за премиер, защото тогава имаше един отговорен ГЕРБ. А сега има една безотговорна ПП, която иска да хвърли държавата в хаос. Разликата е, че когато те бяха втори, имаше отговорен ГЕРБ, който ги подкрепи. Но със своите корупционни тежести, особено последваните скандали, те имат 22 депутати, ГЕРБ има 68 депутати, което прави три пъти повече, изтъкна Борисов.

С кое основание, цялата корупция, която нагнетиха, отново искат да се изявяват като ментора на обществото, попита лидерът на ГЕРБ.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини