19.2 C
София
понеделник, 15 юли 2024 г.

Депутати от „Промяната“ лобират за Вълка

Депутати от „Продължаваме промяната“ се опитват да спестят на виден бизнесмен инвестиции и концесионни такси, възлизащи на 32 милиона лева, сочи разследване на „Филтър“. Народните представители усилено лобират за нов концесионер на летището в Горна Оряховица. Към днешна дата договор за обекта има фирма на Румен Гайтански, по-известен с прякора си Вълка. Любопитното е, че компанията му не изпълнява инвестиционната програма за 32 милиона лева и не плаща концесионната такса, което е основание за разваляне на договора. Той е подписан през 2016 година. В същото време от 2021 година Гайтански преговаря с швейцарците от „Ювелис груп“, които искат да купят фирмата му заедно с концесията за летището. Предложение за това вече е внесено в Министерството на транспорта през 2022 година, но тогавашният министър Николай Събев отказва да одобри сделката и да я подпише.

Сега в играта се намесват Явор Божанков и Йордан Терзиев от „Продължаваме промяната“, които са избрани от листата на партията във Велико Търново, а бившият любимец на Корнелия Нинова и острие в парламента на БСП Божанков е от Горна Оряховица, където се намира летището.

Двамата народни представители водят писмена кореспонденция със собствения си министър Георги Гвоздейков за бъдещето на аеропорта, но между тях има и неофициални разговори, научи „Филтър“ от свои източници в министерството.
Те настояват летището да се развива според инвестиционната програма. По информация на „Филтър“ швейцарците от „Ювелис груп“ не са се отказали от сделката и още имат интерес от това да подпишат договор с Румен Гайтански, който искал да се освободи от ангажиментите да инвестира 32 милиона лева. Досега фирмата му е вложила само 6 милиона, които ще бъдат калкулирани при евентуално одобрение на договора за изкупуване на акциите от Министерството на транспорта.

Спорно е дали Божанков и Терзиев играят като лобисти за швейцарците, или защитават интересите на Румен Гайтански. Вероятно са ангажирани да свършат работа и от двете страни, за които е изгодно сделката помежду им да се осъществи и да бъде одобрена от министерството, коментираха депутати от парламентарната група на „Продължаваме промяната“.

В началото на преговорите през 2021 година швейцарците заложиха на бизнесмена Антони Търницов, когото направиха управител на българското си дружество. След като собствеността на компанията не бе променена, той напусна. В началото на 2023 година взе на концесия летището на Русе заедно с пловдивския бизнесмен Христо Крушарски.

Това в Горна Оряховица обаче е много по-апетитно за инвеститорите. Площта му е огромна и е на 12 километра от Велико Търново. Според местните интересът към него е заради терена, на който да се изгради огромен фотоволтаичен парк около пистите. Сега аеропортът приема само чартърни полети от малки самолети.

Любопитно ще бъде с какви очи ръководство на „Продължаваме промяната“ ще гледа на активността на Явор Божанков и Йордан Терзиев. Подобни лобистки действия обикновено се извършват с подкрепата и покровителството на партийните шефове. В противен случай Божанков и Терзиев ще изпаднат в изолация – нещо, което на първия не му се случва за първи път и едва ли ще му създаде чак толкова голям дискомфорт.

Борис КРУМОВ

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини