27.8 C
София
четвъртък, 20 юни 2024 г.

„Хюман райтс уоч“: Израел използва бял фосфор по време на удара си в Южен Ливан

Снимка, направена от Израел, по протежение на границата с Южен Ливан на 4 март 2024 г., показва издигащ се дим след израелската бомбардировка на ливанското село Маркаба © Jalaa MAREY / AFP/

Израелските военни и мощното ливанско движение „Хизбула“ си разменят почти ежедневен огън, откакто безпрецедентната атака на палестинската войнствена групировка ХАМАС срещу Израел на 7 октомври предизвика войната в Газа, пише Франция 24.

Ливан обвинява Израел, че използва спорни снаряди с бял фосфор в атаки, които според властите са навредили на цивилното население и околната среда.
Белият фосфор, вещество, което се запалва при контакт с кислород, може да се използва за създаване на димни завеси и за осветяване на бойните полета.

Но боеприпасът може да се използва и като запалително вещество и може да причини пожари, ужасяващи изгаряния, увреждане на дихателните пътища, органна недостатъчност и смърт.

„Широко разпространената употреба на бял фосфор от Израел в Южен Ливан излага цивилното население на сериозен риск и допринася за разселването на цивилни“, се казва в доклад на „Хюман Райтс Уоч“, публикуван на 5 юни.

Правозащитната организация заяви, че е „проверила използването на боеприпаси с бял фосфор от израелските сили в най-малко 17 общини в Южен Ливан от октомври насам“, включително пет, в които той е бил „незаконно използван над населени жилищни райони“.

Малко преди да бъде публикуван доклада на правозащитната организация израелският премиер Бенямин Нетаняху, който посети днес северната граница на Израел с Ливан заяви, че Израел е готов за „много силни действия на север“.

„Който си мисли, че може да ни нарани и че ще седим тихо, прави голяма грешка. Готови сме за много силни действия на север. По един или друг начин ще възстановим сигурността на север“, каза Нетаняху.

Градовете в Северен Израел са били честа цел на въздушни удари от ливанската въоръжена групировка „Хизбула“, а тази седмица атаките предизвикаха горски пожари, които се разпространиха в северната част на страната, съобщава Ройтерс.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини