3.8 C
София
сряда, 28 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Лена Бориславова: За ГЕРБ апетитът идва с яденето

Публичното вайкане на ГЕРБ има две тълкувания. Първото е да се вкара държавата в избори. А второто, че апетитът идва с яденето – знам, че има различни имена, които се слагат на масата, включително техни ярки имена, бивши министри. Това заяви по Нова тв Лена Бориславова. Тя беше депутат от ПП, но подаде оставка още в началото на този парламент, а преди това беше говорител на кабинета „Петков“. Сега е в ръководството на партията.

Ако зависи от ПП, няма да се стигне до избори, гарантира Бориславова, която обаче уточни, че не участва в разговорите за ротацията.

Това е типичен герберски маниер, когато всичко се опитва да се взриви. Що се отнася до нас, ротацията ще се случи, както е договорена, допълни Бориславова.

„Няма договорка за външно министерство. Важното е не на кои места може да се класираме, а кое би работило за държавата. Въпросът е може ли да се съчетава ролята на премиер с външен министър“, обясни Бориславова, коментирайки намерението на ГЕРБ Мария Габриел да съвместява двата поста – премиер и външен министър.

Бориславова посочи, че имало три държави в света, където двата поста се съвместявали – Катар, Фиджи и Самоа. „В нито една европейска държава, никой не си позволява подобно съвместителство“, посочи Лена Бориславова. Тя обясни, че би било най-добре Денков-Габриел да продължат на този огледален, ротационен принцип.

Бориславова обясни, че профилът на акад. Денков бил на успешен премиер. Тя не се притеснявала толкова за международната легитимация, важно било да се върши работа. И даде пример, че Бойко Борисов бил добре приет в Унгария, а Кирил Петков също имал своето международно признание, например в рамките на Мюнхенската конференция. По думите й важно било да се намери работещо решение.

„Случва се страдание в национален ефир, което е за предоговаряне на позицията. Ще поискаме от нашия Национален съвет мандат да подкрепим мандата на ГЕРБ“, обясни тя. И добави: „Взехме си урока от Десислава Атанасова за Конституционния съд“.

Последни новини

- Реклама -