3.8 C
София
сряда, 28 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Президентът отговори на Пеевски, цитира Балзак (ВИДЕО)

Българите очакват реална политическа алтернатива, която да се противопостави на взаимното изпиране и индулгенция на корупционните скандали, която да върне нормалността и европейската перспектива за България, заяви пред журналисти президентът Румен Радев.

Той посети Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии към СУ „Св. Климент Охридски“ (INSAIT).

В момента това, което използват, е добре позната техника, когато след взаимното изпиране, не можеш да се отървеш от тежкото корупционно наследство и когато в момента има реални корупционни скандали, е да създаваш фалшиви такива, каза президентът.

Попитан дали ще подкрепи създаването на политически проект Радев каза, че ако даде доверието си на някоя политическа формация, той сам ще го заяви пред медиите.

„Цялата тази режисирана медийна истерия издава страх от нова партия. Този хор на страха обедини не само партиите в „сглобката“, но и малки парламентарни и извънпарламентарни партии, които заедно се чувстват застрашени от ерозията на доверието“, коментира Радев.

Наивно е да се мисли, че като омаскаряваш личности, ще промениш настроенията на хората. Хората са възмутени от цените, схемите, назначенията, провала в европейската ни интеграция, от апартаменти с асансьори и от безотговорно управление, заяви още държавният глава. Според него самата ситуация е такава, че появата на алтернатива е неизбежна.

„Аз няма да коментирам г-н Магнитски. Балзак отдавна е заявил, че една от най-отблъскващите привички в дребните души е това, че подозират своите низости у другите“, каза Румен Радев по повод обвиненията на председателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски.

Пеевски отправи питане към главния прокурор, главния секретар на МВР и шефовете на ДАНС и Комисията за противодействие на корупцията за сигнали, свързани с корупция в президентството.

Опитомяването на лидерите на ПП-ДБ, може би, дава някому надежди, че по същия подход могат да подходят и към президентската институция, но това няма да се случи, заяви президентът.

Ако някой има истински доказателства и факти, е длъжен да ги предостави на съответните органи, но и да носи отговорност за достоверността на тези сигнали. Много е важно и призовавам съответните компетентни органи за извадят цялата информация за сигнали и дела на трупчета, ако има такива, коментира Румен Радев.

„Когато си говорим за корупция, призовавам тези органи да изкарат всички сигнали, преписки и дела за БТК, за „Булгартабак“, за КТБ, за ББР, за язовири, магистрали, митници, НКЖИ, за „Дунарит“, „Емко“ и отравянето на Гебрев, за подставени лица, собствени на имоти, бизнеси, на хотели в България и чужбина и офшорки. Останаха страшно много въпроси да висят, на които обществото ни очаква отговор. Как да се борим с корупцията при това положение“, каза още държавният глава.

Последни новини

- Реклама -