24.8 C
София
вторник, 25 юни 2024 г.

Семейни помощи за деца: Кой има право да ги получава

Всеки ли може да получи семейни помощи за деца отговарят от Агенцията за социално подпомагане. Право на семейни помощи за деца имат:

  • бременните жени – български граждани;
  • семействата на българските граждани – за децата, които отглеждат в страната;
  •  семействата, в които единият от родителите е български гражданин – за децата с българско гражданство, които отглеждат в страната;
  • семействата на роднини, близки или приемни семейства – за децата, настанени по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето;
  • бременните жени – чужди граждани, и семействата на чужди граждани, които постоянно пребивават и отглеждат децата си в страната, ако получаването на такива помощи е предвидено в друг закон или в международен договор, по който Република България е страна.

Заповед за отпускане/отказ за отпускане на семейни помощи за деца се издава в 14-дневен срок от датата на подаване на заявлението-декларация, допълват от агенцията.

В случаите, когато проверката на декларираните обстоятелства изисква получаване на информация от друга институция, както и когато помощите по чл. 7, 8, 10а и 10б от ЗСПД се предоставят в натура, заповедта за отпускане/отказ за отпускане на семейни помощи се издава в 30-дневен срок от подаване на заявлението-декларация.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини