3.8 C
София
сряда, 28 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Изпуснем ли златните 48 часа за грипа, рискуваме усложнения

Д-р София Ангелова

„Изпуснем ли „златните 48 часа“, когато можем да вземем противогрипно лекарство, рискуваме да стигнем до усложнение. В момента ни посещават две групи пациенти – първата са тези, които са преминали грипа и след това отиват на контролен преглед. Но втората група са хората с усложнения – пациентите с пневмонии“.

Това каза по БНТ пулмологът д-р София Ангелова. Тя подчерта, че пневмонията невинаги може да се улови със слушалка и затова най-добре е да се направи рентгенова снимка.

При първите симптоми на грип – отпадналост, болка в мускулите, силно главоболие, висока температура, трябва да си останем вкъщи, напомни д-р Ангелова.

Тръгвайки към лекарските кабинети, вие ще посеете вируса, защото ще преминете през много хора, а заразяването става бързо. Първото нещо, което съветваме да се направи, е бърз тест – комбиниран, за да може да отличим дали е грип или ковид. Дори и да е отрицателен тестът, сме длъжни да започнем лечение, защото за грипа лечение има. За ковид – в момента Омикрон, или останалите респираторни вируси нямаме сериозно оръжие в ръцете си, каза пулмоложката.

Лечението се започва с две групи противовирусни медикаменти и втората задача е болните да се свържат с техния лекар, посъветва д-р София Ангелова.

 

Снимка: БГНЕС

Последни новини

- Реклама -