17.3 C
София
сряда, 19 юни 2024 г.

Радев обръща срещата на върха на Б9

За първи път няма да има обща декларация на формата Б9, а заявление на Полша, Румъния и Латвия. Причината за това е, че липсва консенсус за изход от кръвопролитната война в Украйна. Това каза държавният глава Румен Радев, който е в Рига, за да участва в Срещата на върха на Б9.

„Варианта за съвместно изявление, който включваше задължаване на всяка една страна от Б9 да предостави военна помощ, бе променен по мое настояване. В резултат на това бе приета позицията всяка страна да преценява сама, според своите собствени възможности, дали и как да помага на Украйна. Считам това като пореден успех в подкрепа на здравия разум и важна крачка към търсенето на решение за изхода на тази война на бойното поле, към търсене на решение с преговори“, обясни той.

В регионалния формат за консултации и диалог по въпроси на сигурността участват страните членки на НАТО България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и Полша. По традиция на неформалната среща на върха в този формат деветте страни координират позициите си по дневния ред на НАТО преди срещата на високо равнище на алианса, която тази година е насрочена за месец юли във Вашингтон.

„Обща декларация на Б9 няма да има и няма да видите моето име под нея“, заяви Румен Радев. Според него Украйна няма нужните материални, финансови и човешки ресурси, за да постигне целите си сама.

„Има два пътя – мирни преговори или допълнитетелни материални финансови и военни ресурси от НАТО“, смята той.

Държавният глава подчерта готовността на България да развива собствен отбранителен капацитет и да допринесе за укрепването на възпиращия потенциал на Източния фронт на НАТО.

„Най-сетне парламентът прие амбициозната програма за модернизация на въоръжените сили и очакваме българската отбранителна индустрия да се възползва. Настоявам за единно информационно пространство, като гаранция за общата сигурност“, каза още Радев.

Радев отказа да коментира темата за вота 2 в 1 и не поясни кога ще започне консултациите с партиите.

На срещата на върха във формат Б9 в Рига участва и генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг. Двете сесии на форума, които са закрити за представителите на медиите, са в Церемониалната зала на замъка в Рига, на брега на река Даугава – официална резиденция на президента на Латвия.

Държавните ръководители на деветте страни от Централна и Източна Европа и генералният секретар на НАТО ще обменят мнения по приоритетите от дневния ред на Алианса с акцент върху укрепването на източния фланг на НАТО, както и подготовката за срещата на върха на Алианса във Вашингтон през юли. Сред темите на разговор ще бъдат инвестициите в сферата на отбраната, както и сътрудничеството с Украйна – тема, върху която Столтенберг акцентира в изявленията си през последните дни.

„Работим върху това как НАТО може да създаде по-добра рамка в подкрепа на Украйна, така че да играем по-голяма роля в координирането и предоставянето на помощ и обучение в областта на сигурността за Украйна“, заяви Столтенберг.

Регионалният формат за консултации и диалог по въпроси на сигурността е създаден през 2015 година по инициатива на президентите на Румъния – Клаус Йоханис – и на Полша – Анджей Дуда – в отговор на предизвикателствата пред сигурността в региона след анексирането на Крим от Русия.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини